Тихоокеанската територия преживя две поредни нощи на бунтовеФренският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в

...
Тихоокеанската територия преживя две поредни нощи на бунтовеФренският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в
Коментари Харесай

Бунт на френска територия в Тихия океан, Макрон обяви извънредно положение

Тихоокеанската територия претърпя две следващи нощи на протести

Френският президент Еманюел Макрон обяви извънредно положение в тихоокеанската територия Нова Каледония след две следващи нощи на бунтове там поради конституционна промяна, съобщи Агенция Франс Прес.

Макрон предизвести, че всяко бъдещо принуждение ще бъде посрещнато от " хладнокръвен " отговор и прикани за обновяване на политическия разговор за преустановяване на безредиците, които лишиха 3 живота, заяви в мнение Елисейският замък, предаде .

Магазини бяха разграбени, а публични здания подпалени в миналата нощ на принуждение, оповестиха управляващите в столицата Нумеа.

Демонстрациите с искане за самостоятелност от Париж прераснаха в най-тежкото принуждение във френския тихоокеански архипелаг от 1980 година

Въпреки тежковъоръжените сили за сигурност в Нумеа и налагането на вечерен час бунтовете продължиха съвсем гладко.

Заради влошената обстановка със сигурността Макрон анулира свое пътешестване и свика спешна среща с основни министри.

В Нумеа органите на реда съумяха да възстановят контрола над локалния затвор, в който има към 50 души, които се пробвали да избягат.

Полицията е задържала над 130 души от понеделник.

Международното летище остава затворено за пътнически полети.

Повод за бунтовете е гласоподаване на долната камара в Париж в поддръжка на конституционна смяна, против която се афишират от коренното население на Нова Каледония канаки.

Реформата, която би трябвало да бъде утвърдена на взаимно съвещание от двете камари на френския парламент, ще даде право на глас на тези, които живеят в Нова Каледония поне от 10 години.

Сепаратистки сили декларират, че това ще понижи каузи на вота на канаките, които са към 41% от популацията и сериозна част от придвижването за самостоятелност.

Избирателните описи в Нова Каледония не са обновявани от 1998 година, показва Агенция Франс Прес.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР